В писмо до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда

...
В писмо до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда
Коментари Харесай

Работодателите поискаха при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

В писмо до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява при майчинство да не се начислява заплатен годишен отпуск.
 Да се редуцира майчинството, поучава Владимир Каролев  Изчисляват болничните и майчинството в часове вместо в дни
" Настояваме да бъдат подхванати дейности за съответните промени на Кодекса на труда, като времето на отпуск, през който не е полаган труд по аргументи, които не са отвън волята на служащия и служителя, да не се взема в поради при пресмятане на полагаемия се заплатен годишен отпуск и погашение на компенсации при преустановяване на трудовото правно отношение, като визираме главно родителския отпуск (всички текстове за развъждане на дете до 8-годишна възраст). Считаме, че този въпрос следва да бъде оставен в полето на груповото трудово договаряне, а не да бъде организиран с императивни правила. " - пишат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и постоянен заплатен годишен отпуск. 

Работодателите аргументират позицията си с решение на Съда на Европейски Съюз, според което интервалът на наставнически отпуск не може да се приравни на интервал на фактически полагане на труд.

Според АОБР този въпрос би трябвало да бъде оставен в полето на груповото трудово договаряне, а не да бъде организиран с императивни правила.

" Съгласно член 9, алинея 2 на Кодекса за обществено обезпечаване, за застрахователен стаж, без да се вършат осигурителни вноски, се зачита времето на заплатен и неплатен отпуск за развъждане на дете, на платените и неплатените отпуски за краткотрайна нетрудоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Резонно, за времето на прилагане на тези отпуски, служащият и служителят получава обезщетение от държавното публично обезпечаване, а не трудово заплащане, защото не поставя труд. Няма никаква причина, този интервал да се взема поради, при пресмятане на размера на полагаемия се заплатен годишен отпуск, който има напълно друго предопределение, а точно – възобновяване на служащия и служителя от положения при шеф труд. " - настояват още от  Асоциацията на организациите на българските работодатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР